2008. november 9. - írta: Patai László
SPAM – harc a mediahoszting.com ellen!
Napok óta kapok SPAM-et egy vodafone hálózatból érkező egyéntől. Sajnos kitiltani sem sikerült, mivel nem jelöli SPAM-nek a rendszerem, mindig más IP-t használ, mindig más a feladó, a címzett és tartalom is más, viszont a cél oldal mindig ugyan az. Nagyon bosszantó. Tegnap legalább 50 e-mailt kaptam, ami reklámozza a mediahoszting.com különböző FAKE szolgáltatásait.
Nem igazán szoktam SPAMekkel foglalkozni, mivel max csinálok rá egy szűrőt és el van intézve, de ilyen pofátlan spammerel még nem találkoztam, ezért elhatároztam, hogy utána járok a dolognak és megtudom, hogy ki áll a dolog mögött.
Első kirohanásomra írtam egy levelet a Vodafone-nak, hátha készségesek lesznek, de tévedtem… azt tanácsolták, hogy jelentsem fel, ha akarom.. Köszi!
Tisztelt Patai Úr!
Köszönjük, hogy felkereste ügyfélszolgálatunkat!
Az Ön által tett bejelentésre válaszolva az elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs szolgáltatás/eszköz útján kéretlenül kapott elektronikus hirdetések küldői elleni fellépés lehetőségeiről az alábbiakban tájékoztatjuk:
Az elektronikus úton történő reklámozás, hirdetés szabályait részletesen az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 14. §-a tartalmazza.
E rendelkezések – többek között – előírják, hogy a hirdető a hirdetés kiküldésekor köteles tájékoztatást adni a valós feladó személyéről. Ugyancsak törvényi előírás, hogy a hirdető köteles tájékoztatni a hirdetés címzettjét – a hirdetés küldése során – azon elektronikus levelezési címéről és egyéb elérhetőségéről, ahol a címzett a további hirdetések küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti. Ha a címzett ilyen igényt jelent be, akkor a hirdető köteles a nyilatkozó nevét, elérhetőségeit a nyilvántartásából törölni, és elektronikus hirdetést a továbbiakban a nyilatkozó részére nem küldhet.
A fenti törvényi szintű előírások betartásáért a hirdető (valamint az ő megbízásából eljárók) tartoznak felelősséggel. Az előírások megsértése esetén – ugyanezen törvény 16/A. § (2) bekezdése szerint – a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) jár el.
Nem terheli felelősség ugyanakkor azt az elektronikus hírközlési szolgáltatót (az úgynevezett közvetítő szolgáltatót), amelynek hírközlő hálózatán továbbításra kerülnek a nem kívánt elektronikus levelek és azzal egyenértékű elektronikus üzenetek. A közvetítő szolgáltatónak nincs – így a Vodafone Magyarország Zrt-nek sincs – semmilyen jogszabályi felhatalmazása sem arra, hogy a kéretlen hirdetéseket küldő előfizetői ellen közvetlenül fellépjenek, vagy hogy a kéretlenül hirdetéseket kiküldő előfizetők adatait a hirdetések címzettjeinek kiadhassák.
A közvetítő hírközlési szolgáltatónak egyetlen kötelezettsége – és jogszabályi lehetősége – van az ilyen ügyekben: az eljárni jogosult hatóság (NHH) megkeresése esetén a hatóság részére köteles kiadni a hirdetés küldőjének vagy közzétevőjének elektronikus hírközlési azonosítóját, továbbá az ahhoz tartozó előfizető/igénybe vevő nevét és lakcímét, ha ezek az adatok a közvetítő szolgáltatónál rendelkezésére állnak.
Fentiek alapján azt javasoljuk Önnek, hogy ha az elektronikus hirdető ellen bármilyen eljárást kíván kezdeményezni a fenti törvényi előírások megsértse okán, akkor ne hozzánk, a közvetítő szolgáltató Vodafone Magyarország Zrt-hez, hanem az ilyen ügyekben eljárás lefolytatására törvényben kijelölt és kizárólagos illetékességgel rendelkező Nemzeti Hírközlési Hatósághoz szíveskedjen fordulni.
Szíves megértését köszönjük!
Tisztelettel:
Harmath Adrienn
Vodafone Magyarország zrt.
levelezési csoportVéleménye fontos számunkra, kérjük, juttassa el hozzánk egy rövid kérdőív kitöltésével, amelyet az alábbi linken érhet el. A kérdőív eléréséhez kattintson ide: https://surveys.vodafone.com/ultimatesurvey/Surveys/TakeSurvey.aspx?surveyid=5071
Egyébként a mediahoszting.com egy magánszemély nevén van, bár gyanítom minden a whois-ben látható adat szintén FAKE!
Adatok:
Registrant:
Nemeth Balint
Kover Lajos utca 2
Budapest, Pest 1149
HungaryRegistered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com)
Domain Name: MEDIAHOSZTING.COM
Created on: 08-Oct-08
Expires on: 08-Oct-09
Last Updated on: 08-Oct-08Administrative Contact:
Balint, Nemeth nembalint@vipmail.hu
Kover Lajos utca 2
Budapest, Pest 1149
Hungary
304063293Technical Contact:
Balint, Nemeth nembalint@vipmail.hu
Kover Lajos utca 2
Budapest, Pest 1149
Hungary
304063293Domain servers in listed order:
NS1.NETMASTERS.HU
NS2.NETMASTERS.HU
MINDENKIT ÓVA INTENÉK, HOGY BÁRMIT IS VÁSÁROLJON AZ EMLíTETT OLDALON! Remélem sikerül elérnem, hogy ne üzemeljen sokáig az oldal. Bár gondolom megszüntetni nem tudom.
9 Comments
We'd love to hear yours!
Leave a Reply
Here's your chance to speak.


Visit My Website
november 9, 2008
Permalink
FYGureot said:
És nincs ehhez köze az Interware-nak? Ha nincs, akkor nincs, és együtt, velük talán fel lehetne lépni – mármint, ha az ő nevükkel él vissza valaki jogosulatlanul. Ha van közük hozzá, akkor talán rájuk lehetne pirítani, nem? A footerben én ezt látom: 2007-2008 – © < a title="Interware Internet Szolgáltató ZRt." href="http://www.mediahoszting.com" rel="nofollow">Media Hoszting. Minden jog fenntartva!
Visit My Website
november 9, 2008
Permalink
Patai László said:
Mát utolértem őket! ;) Probléma megoldva!
Visit My Website
november 9, 2008
Permalink
Patai László said:
Egyébként a Interware-nek semmi köze a dologhoz.
Visit My Website
február 2, 2009
Permalink
Szabó Zoltán said:
A spamkampány azóta is tart, csak már nem írják a spambe, hogy mediahoszting.com. Helyette a biglnk.com url-elrejtőt használják.
Az Online Technologies Kft. áll a dolog mögött, akinek a spampiacon szintén jól ismert Szervernet ad netet.
Olvasmány:
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Vita:Pellengér/mediahoszting.com
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Online_Technologies_Kft.
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Szervernet_Kft.
Visit My Website
február 2, 2009
Permalink
Szabó Zoltán said:
A két utolsó link végéről lemaradt a . valahogy, ezért nem találja a wiki a két oldalt. Kell egy pontot tenni az url végére és bejön mindkettő.
Visit My Website
február 3, 2009
Permalink
Patai László said:
őő mi van? :)
Visit My Website
február 3, 2009
Permalink
Szabó Zoltán said:
Több dolgot is írtam, mivel mi van? :)
Visit My Website
február 3, 2009
Permalink
Patai László said:
A pontos dolgot nem értem :)
Visit My Website
február 3, 2009
Permalink
Szabó Zoltán said:
Jó, nekifutok még egyszer. :)
Írtál egy jó blogbejegyzést egy spamkampányról, ami a mediahoszting.com weboldalt reklámozta. Aztán írtad egy commentben, hogy megoldódott a helyzet.
Én is kaptam ilyen ilyen spameket 2008 őszén, de nálam nem oldódott meg a helyzet, csak átneveződött. A spammer már nem az eredeti mediahoszting.com-ot írja a leveleibe, hanem azt, hogy biglnk.com/premierfilmek, biglnk.com/filmer, biglnk.com/moviemaxx, meg ilyeneket (később ez változhat még persze). Talán Te is kapsz ezekből. Na ez ugyanaz a spamkampány, amiről a Te blogbejegyzésed szól. A fenti linkeket azért mutattam, mert ott gyűjtöttünk össze ezekből a spamekből néhányat, elemeztük ki őket, és néztük meg, hogy kihez tartoznak. Hátha érdekel valakit.